Azdavay’ın anlamı nedir?
Ona göre, Ermeni kilise adı Asduadzadzin (Tanrı’nın Annesi; Meryem Ana) veya kilise adı Asduadzamayr (Tanrı’nın Annesi; Meryem Ana) kaynak olabilirdi. Umar’ın bir diğer teorisi ise “Azda” kısmının “Azada” olduğudur, “Adada”nın bir çeşididir, “ana tanrıçaya tapan” anlamına gelir.
Azdavay ismini nereden almıştır?
Öldüğünü sandıkları Türk ordusu, hilal taktiğini kullanarak düşmanı bozguna uğratırken, kaçmaya çalışan Komutan Dimitri, “Vay canına, Türkler sağ, az Türk var, az Türk var, hepsi bu” demiş. Azdavay’ın isminin buradan geldiği rivayet edilir.
Azdavay nerenin kazası?
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu ilinin kuzeybatısında yer alan Azdavay ilçesi, 840 km2’lik alanıyla engebeli ve ormanlık bir araziyle kaplıdır. İlçe merkezinin rakımı 830 metre olup iklimi serttir.
Kastamonu Azdavay neyi meşhur?
Yöresel giyim: Cübbe, kuşak, önlük, piercing, bant, uzun içlik, şapka ve atkıdan oluşan yöresel giyim, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Azdavay’daki tezgahlarda yapılan yöresel giyim geleneksel olarak anneden kıza ve kaynanadan geline geçmektedir.
Azdavay nerelidir?
Azdavay, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu iline bağlı bir ilçedir.
Kastamonu Daday ismi nereden gelmiştir?
Daday ilçesinin binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihi vardır. Daday ismi Türk-İslam döneminden önce Dadybra idi. 6. yüzyılda yaşamış Harekles’in (Synekdemos) eserinden öğreniyoruz. Ayrıca Dadybra kelimesinin orman yetiştirmeye elverişli toprak anlamına geldiği de söylenmektedir.
Azdavayın kaç köyü var?
Kastamonu şehir merkezine 76 km uzaklıkta bulunan Azdavay’da 49 köy bulunmaktadır. İlçenin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayanmaktadır.
Azdavay Kaymakamı kim?
Azdavay Kaymakamlıkları. İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün 18.10.2024 tarihli onayı ile ilçemize atanan Kaymakamımız Yakup HACIİSMAİLOĞLU, 21.10.2024 tarihinde Azdavay Kaymakamlığı’na atanmıştır.
Kastamonu Daday hangi Türk boyu?
Bu aile Oğuzların Bozoklar kolunun Kayı soyundan gelmektedir. Kayı topluluğu aynı zamanda Selçuklu döneminde Kastamonu ile Ankara arasında yerleşik otuz bin çadırlık Türkmen grubuna aittir. Bu aileden bilinen ve Beylerbeyi olarak bilinen Emir Hüsamettin Çoban Bey, Eflani-Daday ile Kastamonu arasında yerleşiktir.
Kastamonu araç hangi boydan?
Kastamonu’da Avşar aşiretinden en çok etkilenen yerler şunlardır: Tosya’nın merkez köyleri, Taşköprü, Devrekani, Çözüm, Kastamonu ve Küre ilçesinin güney kesimleri.
Kastamonu’nun en güzel ilçesi hangisidir?
Gönüllerin bir, niyetlerin güzel olduğu bir akşamda Kastamonu’nun güzel ilçesi #Cide’de hemşehrilerimizle buluştuk.
Kastamonu neyi ünlü?
Kastamonu neyle meşhurdur? Yöresel mutfağın incileriKuyu KebabıBanduma.Çekme Helva.Kıyma.Simit Tiridi.Patates butuİnebolu Simit.Ekşili pilav.Diğer ürünler…
Kastamonu’nun meyve olarak neyi meşhur?
Kastamonu, elverişli coğrafi koşulları ve iklimi nedeniyle zengin bir yemek geleneğine sahiptir. Elma, Uryani eriği, Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci ve üzümü ülke çapında ünlüdür.
Kastamonun neyi meşhur tatlı?
TATLILARİncir Dolması Kastamonu mutfak kültüründe tatlıların özel bir yeri vardır. … Üryan Eriği Hoşafı Üryan eriği, Kastamonu’ya özgü ve sadece Kastamonu’da yetişen bir meyvedir. … Kaşık Helvası … Cırık Tatlısı … Çekme Helva. …Hasude. … Yassı Kadayıf.
Kastamonu Daday ismini nereden almıştır?
Daday ilçesinin binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihi vardır. Daday ismi Türk-İslam döneminden önce Dadybra idi. 6. yüzyılda yaşamış Harekles’in (Synekdemos) eserinden öğreniyoruz. Ayrıca Dadybra kelimesinin orman yetiştirmeye elverişli toprak anlamına geldiği de söylenmektedir.
Azdavay ne zaman ilçe oldu?
Köklü bir geçmişe sahip olan Azdavay, önceleri Daday ilçesine bağlı bir bucak iken 1946 yılında ilçe statüsüne yükseltilmiştir.
Avradı anlamı nedir?
Avrat: Arapçada “kusurlu” anlamına gelir. Manita: İtalyancada “eldeki kadın” anlamına gelir.
Amık kelimesinin anlamı nedir?
(ﻋﻤﻴﻖ) sıf. (Ar. ‘amіḳ, ‘umḳ “derin olmak” kelimesinden) Derin: “Bahr-i amik: derin deniz.” Nihat, yalvaran bir tavırla: Ama sevgili Talât, şimdi buraya gelecekler… (Hüseyin R.