İçeriğe geç

Öğrenmek Kelimesinin Kökü Nedir

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri temsil eden kelimelerdir.

Kelime kökü nereden gelir?

Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Bilgi kelimesinin kökü nedir?

Bu kelime, Eski Türkçe bil- fiilinden, Türk-Türk eki +gU ile türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın. Eski Türkçe bilig ve Erken Türkçe bili kelimelerinin yerini almıştır. Bilgi: (film) bilim.

Okuyucu kelimesinin kökü nedir?

Bazı kelimeler kök formlarında olabilir. Örneğin, “reader” kelimesinin kökü “arrow”dur.

Kök nedir Türkçe örnek?

Bunlar bir varlığa, niteliğe veya duyguya karşılık gelen köklerdir. Örnek: “house”, “desk”, “eye”, “book”, “wood”, “black”, “dry”, “many”, “little”, “best”, “best…” (-mek/-mak) kelimelerini ekleyebilirken, isim köklerine infinitive sonekleri ekleyemeyiz. Örnek: teach, write, set, know, delete… İnfinitive sonekleri ekleyebiliriz.

Evlilik kökü nedir?

marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.

Bilmiyorum kelimesinin kökü nedir?

“Unitmak” kelimesi doğrudan doğruya Eski Türkçedeki “unıt” fiilinden türemiştir.

Aşk kökeni nedir?

Aşk kelimesi Arapça kökenli olup, “tutkulu, yoğun ve yakıcı aşk” anlamına gelen Arapça “ˁişk” (عشق) kelimesinden türemiştir.

Efendi hangi dilde?

“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.

Eğitim kelimesinin kökü nedir?

Bu kılavuzlarda, görgü sözcüğü için Bildung, yetişkin sözcükleri kullanılmış; erziehen fiili için erziehen ve bewerben fiilleri önerilmiştir (TDK 1935a: 109; TDK 1935b: 335-336). Bu durumda Bildung sözcüğü doğal olarak erziehen- fiilinden türemiştir. Eğit- fiili Eski Türkçede igit- fiilidir.

Yargının kökü nedir?

Türkçede “yargı” sözcüğü incelendiğinde ve “-gi” eki kaldırıldığında, soldaki kök sözcük “yar”dır. “Yar” sözcüğü Türkçe sözlükte “deniz, göl, nehir gibi su kütlelerinin kıyısında veya karada dik bir yer” olarak tanımlanmaktadır. “Uçurum” anlamına gelir (Püsgüllüoğlu 2010).

Sayfanın kökü nedir?

Sayfa – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ṣaḥīfa(t) صحيفة kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, bu kelime “yazılı kağıt veya papirüs, tomar, kitap” anlamına gelen ṣḥf kökünden gelir. Daha fazla bilgi için, faz makalesine bakın. Arapça kelime muhtemelen “yaymak, yazmak” anlamına gelen ṣfḥ kökünün Güney Arapça biçiminden özel bir anlamı olan bir türetmedir.

Yağmur kökü nedir?

Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Bir fiili aktif fiile dönüştüren arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.

Silgiler kelimesinin kökü nedir?

Eraser – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe’deki sil- fiilinden türemiştir ve +gU ekiyle biter.

Telefon kelimesinin kökü nedir?

Telefon kelimesi eski Yunanca telos “uzak” ve phone “ses” kelimelerinin birleşiminden gelir. Türkçeye Fransızca telefon kelimesinden geçmiştir.

Bir kelimenin kökeni nasıl bulunur?

Etimologlar kelimelerin kökenlerini incelemek için çeşitli yöntemler kullanırlar, bunlar arasında şunlar yer alır: Filolojik araştırma. Kelimenin biçimindeki ve anlamındaki değişiklikler, uygun olduğu durumlarda antik metinler kullanılarak izlenebilir. Lehçebilimden elde edilen verileri kullanma.

Kök nasıl ayrılır?

Türkçede kökler dört kategoriye ayrılır: isim, fiil, sesteş ve ortak kök. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Türev ekleri kelimenin sonuna eklenerek kelimenin anlamını tamamen değiştirir.

İsim kökü ve fiil kökü nasıl ayırt edilir?

İsim kökleri tek başlarına kelime olarak kullanılabilir. Öte yandan fiil kökleri kendi başlarına uygulama kapsamına ulaşamazlar; bir nesneye, kişiye, zamana veya biçime bağlanarak kullanılırlar. Bu bağlantı, fiil köklerine bazı ekler eklenerek sağlanır. Yani fiil kökleri kelime kökleridir ancak kelime değildir.

Elmas kelimesinin kökü nedir?

İngilizce “diamond” kelimesinin kökeni Yunanca “adamas” kelimesine dayanır. Adamas “yenilmez, bükülmez, sert, ateşe ve çeliğe karşı eşsiz bir dayanıklılığa sahip” anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Eve Gelen Escort